Winstkansen niet besteed aan topdammers Afdrukken
zondag 12 april 2009
Vijfvoudig kampioen van Nederland Kees Thijssen merkte tijdens de explicaties van de ronde van gisteren nog maar eens op dat de remisemarge in het dammen naar zijn mening te groot is. Een toeschouwer wierp tegen dat dat wellicht juist mag zijn, maar dat er ook veel kansen gemist worden.
In de zesde ronde werd het gelijk van deze toeschouwer aangetoond door nota bene Thijssen zelf. Oude tijden herleefden toen Hans Jansen zijn partij op superromantische wijze opzette tegen Thijssen. Voor de objectieve toeschouwer maakte Jansens partijopzet een weinig serieuze indruk. Aanvankelijk profiteerde de jongste van de Amsterdamse grootmeesters optimaal door streng positioneel spel. Dat resulteerde in een zo goed als gewonnen positie, maar juist toen hij zijn voordeel moest verzilveren raakte Thijssen het spoor bijster.
Hij werd het slachtoffer van een eenvoudige doorbraakcombinatie, die hem de partij had moeten kostte. Op zijn beurt leverde Jansen een bijdrage aan het foutenfestival door het gewonnen eindspel remise te laten lopen.
Eigenlijk gold hetzelfde voor Jeroen van den Akker in zijn partij tegen debutant Martijn Vissers, maar ook koploper Roel Boomstra deelde in de malaise. De 16-jarige scholier had zijn collega-debutant Jochem Zweerink volkomen overspeeld, maar in de beslissende fase verzuimde hij onder druk van de klok de kroon op zijn werk te zetten. Een eerste tegenslag voor Boomstra die nog wel aan de leiding gaat, omdat Heusdens in zijn vooruitgespeelde partij tegen Van der Kooij ook niet verder kwam dan remise.
De partij Derkx-Meurs begon pas om 4 uur s’ middags, omdat Derkx zich ’s ochtends ziek had gemeld. Het besluit tot uitstel veroorzaakte wat commotie, want het speelrooster en het eerder deze week zo trots gepresenteerde topspelersconvenant laten een derde speeldag met een dubbele ronde niet toe.
Derkx bleek in de loop van de dag voldoende hersteld om toch plaats te nemen achter het bord. Na een kleine drie uur spelen werd de vrede getekend. 
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa