Baljakin kampioen na hectische slotronde Afdrukken
zaterdag 18 april 2009
In de slotronde van het Nederlands damkampioenschap heeft Alexander Baljakin de titel weggekaapt voor de neus van titelverdediger Ron Heusdens. Beide spelers eindigden met hetzelfde aantal punten, maar het saldo van plus- en minremises was in het voordeel van Baljakin.

Dat kwam uitgerekend omdat Heusdens hem in het onderlinge duel een plusremise cadeau gaf. Een beslissing waarover Heusdens zich de haren wel uit het hoofd kon trekken. De 48-jarige Wit-Russische grootmeester, voor wie een naturalisatieprocedure is gestart, nam voor de zesde keer deel aan het NK en behaalde zijn eerste nationale titel. Vooral knap omdat hij de openingsronde verloor van het 16-jarige supertalent Roel Boomstra.

De slotronde van het NK was één en al drama. Kort na aanvang van de ronde had diezelfde Boomstra een schijf meer in zijn partij tegen Winkel en bij een overwinning was hij op titelkoers. In het middenspel beging de debutant een onverklaarbare fout en liet het op raadselachtige wijze remise lopen. Zelfs de slotpositie was nog kansrijk voor de jonge Boomstra.

Nadat Baljakin in een klassieke partij gewonnen had van Jochem Zweerink was hij nog allerminst zeker van de titel. Na de eerste tijdnoodfase had koploper Heusdens immers een gewonnen positie tegen Hein Meijer. De lijstaanvoerder had titelprolongatie binnen handbereik, maar ook hij behandelde het afspel foutief. Uiteindelijk restte hem niets meer dan een voordeelremise.

Door die uitslag werd Roel Boomstra nog ongedeeld derde en kwalificeerde hij zich automatisch voor de NK-finale van volgend jaar. Kampioen Baljakin gaat met Heusdens en Thijssen naar het wereldkampioenschap dat dit najaar in Brazilië gehouden wordt.

  
  
  
  
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa