Roel Boomstra gaat voluit in zinderende finale Afdrukken
donderdag 16 april 2009
Door Bert Dollekamp

Zeven dammers op een kluitje strijden de komende dagen om de 92ste nationale titel. Onder hen debutant Roel Boomstra uit Emmen, die nu al tien ronden van geen wijken weet en tegen grootmeester Hein Meijer een adembenemende winstpoging ondernam.
Huissen -  Het hoogstaande duel eindigde na spannende verwikkelingen in remise, maar Meijer stak na afloop zijn bewondering niet onder stoelen of banken. “Een van de sterkste dammers waar ik ooit tegen gespeeld heb”, aldus de gelouterde   grootmeester, die zich na een valse start op karakter had teruggeknokt in het toernooi en Boomstra confronteerde met een machtige centrumprop. Maar de jeugdige Emmenaar toonde de ware topsportmentaliteit, weigerde op safe te spelen en koos voor een lichtvoetige maar gewaagde omsingeling. Met kleine plaagstootjes werd het wite centrum voortdurend bestookt. De vergelijking met Mohammed Ali in zijn beste dagen drong zich op: ”Dance like a butterfly and sting like a bee”.  Ook Meijer liet echter zijn beste spel zien en dwong Boomstra met enkele venijnige combinatieve dreigingen gas terug te nemen. Na een volgens bondscoach Rob Clerc en diens assistente computer Truus foutloos gespeeld middenspel kwamen de spelers remise overeen.

Statistisch is de kans van Boomstra op een sensationele landstitel inmiddels behoorlijk geslonken. Van zijn zes naaste belagers lijkt Alexander Baljakin nog de beste papieren te hebben. De Huissenaar van Wit-Russische makelijk kwam na zijn dramatische start geweldig terug, staat nog een punt achter maar heeft een relatief licht programma. Boomstra moet nog driemaal stevig aan de bak tegen achtereenvolgens Pim Meurs, Jeroen van den Akker en de verrassende mede-koploper Sven Winkel.
Het edele trio zal alle registers opentrekken. Roel Boomstra lust er wel pap van.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa