Peloton dammers achterhaalt Roel Boomstra Afdrukken
woensdag 15 april 2009
Door Bert Dollekamp

Huissen –  Vier ronden voor de finish van het NK dammen is het grote peloton neergestreken op Roel Boomstra. Zelf speelde de debutant remise met de nestor van het toernooi Frits Luteijn, waardoor Boudewijn Derkx, Sven Winkel en titelverdediger Ron Heusdens langszij konden komen. De grootmeesters Hein Meijer, Kees Thijssen en Alexander Baljakin volgen op slechts een punt, zodat op de afloop van dit spannendste NK in jaren geen peil is te trekken.

Met het oog op het loodzware programma dat hem nog wacht koos Boomstra tegen Luteijn voor een haarscherpe openingsvariant. De Haagse theoreticus beschouwt zichzelf als de zwakste speler van het deelnemersveld en hoopt dat nog jaren te blijven. Inderdaad produceert Luteijn soms zettenreeksen die pijn doen aan de ogen. Maar hij doet dat in een dermate hoog tempo dat het zijn opponenten knap nerveus maakt. Ook Boomstra kreeg nauwelijks vat op het snelle spel van Luteijn, die de gekozen variant tot overmaat van ramp op zijn duimpje bleek te kennen. De jeugdige Emmenaar koos daarom eieren voor zijn geld en wikkelde professioneel naar remise af.

Een meevaller voor Boomstra was de nederlaag van Pim Meurs tegen titelverdediger Ron Heusdens, waarmee een van de concurrenten voor de WK-plek voortijdig lijkt af te vallen. Opmerkelijk is naast het goede spel van oud- jeugdwereldkampioen Boudewijn Derkx  het optreden van de voormalige Drent Sven Winkel, die in zijn zesde NK prima voor de dag komt en gisteren debutant Zweerink te slim af was.

Nog steeds behoort Roel Boomstra tot de kanshebbers voor het podium. Maar de realiteit gebiedt te zeggen dat de kans op een sensationele landstitel behoorlijk geslonken is. Voor die ongelooflijke prestatie zou de jongeling minimaal nog een winstpartijtje moeten boeken. De kandidaten zijn Hein Meijer, Pim Meurs, Jeroen van den Akker en Sven Winkel.  En ze zijn geen van allen van plan mee te werken. Er zit voor Boomstra weinig anders op dan er het beste van te maken.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa