Uitstel? Afstel? Een nul uitdelen? Afdrukken
zondag 12 april 2009
Ziek, zwak en misselijk. Het is van alle tijden en het komt ook in alle sporten voor, zo ook in de damsport. Maar toen vanmorgen Boudewijn Derkx bij aanvang van zijn partij tegen Pim Meurs aangaf niet te kunnen spelen, zat de wedstrijdleiding met de handen in het haar.
Ongelooflijk maar waar. Er is van alles prima geregeld, van centrale trainingen, mentale coaching tot en met de recente convenant tussen topspelers en bestuur. Maar over een plotseling opkomende buikgriep vermelden de reglementen niets. De arbiter wist het ook even niet en gaf Boudewijn, na overleg met KNDB-wedstrijdleider Gert van Willigen, toestemming zijn hotel weer op te zoeken. Vervelend voor Boudewijn, maar ook voor zijn opponent Pim Meurs, die in plaats van de geplande partij op het scherpst van de snede geheel tegen zijn zin van de bloeiende Betuwe mocht gaan genieten.

Na koortsachtig overleg is de partij nu alsnog vastgesteld om 16.00 precies. Als Derxk niet in staat is te spelen wordt de partij alsnog voor hem verloren verklaard.
De meningen over het voorval zijn verdeeld. Traditioneel wordt bij de dammers in goed overleg naar een oplossing gezocht. In het verleden kon vaak een rustdag worden ingelast om de schade te herstellen. Maar die ruimte is er in Huissen niet, want de spelers moeten elke dag aan de bak. De duidelijkste - maar ook eerlijkste? - oplossing is nooit uitstel te verlenen, dan weet iedereen waar ie aan toe is. Immers, als Sven Kramer niet verschijnt bij de start van de 10 kilometer, dan heeft ie ook verloren.

Als de partij later komende week gespeeld had moeten worden, zouden er complicaties optreden. Er zou een dag gekozen moeten worden waarop weer twee ronden gespeeld zouden moeten worden en dat zou meerdere spelers gaan raken. Het toernooiverloop zou ernstig verstoord worden. Daar komt nog bij dat in het zojuist gesloten convenant expliciet gesteld wordt dat er maximaal twee dagen mogen zijn met een dubbele ronde.

Ooit werkte de door een hernia gevelde schaker Miles zijn partijen in liggende positie af. Ook in ‘t Koelhuis kan gemakkelijk een bed worden aangeschoven… Voor Boudewijn is te hopen dat het zover niet komt.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa