Spannende ronde, weinig winstpartijen Afdrukken
zaterdag 11 april 2009
In de vijfde ronde van het Nederlands damkampioenschap kwam geen van de titelkandidaten tot winst. Koploper Roel Boomstra kwam niet verder dan remise tegen Boudewijn Derkx. Medekoploper en titelverdediger Ron Heusdens speelde de partij van de dag tegen Alexander Baljakin.
De regerende kampioen hanteerde zijn favoriete omsingelingsstrategie en dat zag er niet ongevaarlijk uit. In de demonstratieruimte sprak explicateur Krajenbrink de verwachting uit dat Heusdens verpletterd zou worden door Baljakins aanval.
Inderdaad zag die er angstaanjagend uit, maar de Schiedammer volhardde in zijn strategie en het was juist de Wit-Rus die zich te pletter liep. In het remise-eindspel speelde Baljakin net zo lang door tot Heusdens berustte in een nadelige remise. Dit toernooi wordt met voor- en nadeelremises gewerkt, in beide gevallen is de uitslag 1-1, die van belang kunnen zijn bij gelijk eindigen in de eindstand.
Vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen kan zijn draai maar niet vinden. Tegen debutant Jochem Zweerink had hij ogenschijnlijk een veelbelovende positie, maar uiteindelijk was de remise volkomen gelijkwaardig. De enige overwinning in deze ronde kwam op naam van Amsterdammer Hein Meijer. Tegen Frits Luteijn had hij een gevaarlijk ogende centrumaanval. De nog ongeslagen Luteijn wilde dit keer meer dan remise, maar kreeg het deksel op de neus.


 
Sven verzorgde het spandoek voor Jeroen.
 
 
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa