Wim van der Kooij als enige naar winst Afdrukken
vrijdag 10 april 2009
De vierde ronde van het Nederlands damkampioenschap was de tweede ronde op Goede Vrijdag. Het was te merken dat de ochtendzitting de spelers niet in de koude kleren was gaan zitten. De helden waren vermoeid.
Lange tijd leken zelfs alle partijen in de vierde ronde in remise te eindigen, maar in het vijfde speeluur verraste Wim van der Kooij debutant Jochem Zweerink. Voor de Brabantse zondagsspeler was het een geschenk uit de hemel, want lange tijd was hij de onderliggende partij. In het middenspel speelde Zweerink een grafzet die commentator Johan Krajenbrink met afgrijzen vervulde.
De talloze toeschouwers hadden een leukere middag dan de vele damliefhebbers die de partijen op internet volgden. In het Huissense damstadje arriveerde de Letse ex-wereldkampioen Guntis Valneris om zijn Huissense clubgenoten aan te moedigen. Eén van die clubgenoten is Alexander Baljakin en hij had de pech dat hij moest spelen tegen Hans Jansen die 's ochtends verloren had. De Amsterdamse grootmeester wilde ten koste van alles een tweede nederlaag voorkomen en koerste van het begin af aan op een puntendeling. Tot frustratie van Baljakin slaagde hij glansrijk in die opzet.
Sommige toeschouwers vonden Jansens speelwijze zelfs een vorm van competitievervalsing, maar hij amuseerde diezelfde toeschouwers met enkele zelfgemaakte composities. Morgen om 11.00 uur begint de vijfde ronde in het Huissnse Koelhuis.
Door deze saaie ronde veranderde er weinig in de ranglijst. Titelverdediger Ron Heusdens en debutant Roel Boomstra bleven aan kop.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa