Droomstart Roel Boomstra Afdrukken
woensdag 08 april 2009
Het 92e damkampioenschap van Nederland is op sensationele wijze van start gegaan. De openingsronde in het Huissense Koelhuis was nog maar net begonnen toen de 16-jarige debutant Roel Boomstra een daverende slagzet uitvoerde tegen titelkandidaat Alexander Baljakin.
De Wit-Rus had zich, uitgerekend op zijn (48e) verjaardag, een andere toernooistart voorgesteld en gaf verbouwereerd op.  De blunder die Baljakin, een erkend wereldtopper, in het vroeg middenspel maakte is eigenlijk onverklaarbaar. Op dat moment stond de 16-jarige Drent zeker niet beter. Voor Boomstra , die regelmatig vergeleken wordt met het illustere duo Sijbrands en Wiersma, was het een droomstart. Direct na de partij, die nauwelijks meer dan een uur duurde, snorden de camera’s in groten getale om het wonderkind direct in beeld te brengen.

In de overige partijen veel voor de fijnproever veel te genieten. Zo bracht titelverdediger Ron Heusdens een ongebruikelijke speltype op het bord in zijn partij tegen clubgenoot Jeroen van den Akker. Uiteindelijke leverde dat twee punten op. Het evenwicht werd niet verbroken in de partij Luteijn-Meurs.
Vijfvoudig kampioen Kees Thijssen legde good-old Wim van der Kooij het vuur na aan de schenen, maar de op één na oudste deelnemer bleef koelbloedig overeind. Op de overige borden werd op het scherpst van de snede gespeeld. Zowel bij Jansen-Winkel als bij Derkx-Meijer stond het bord in vuur en vlam. Drievoudig oud-kampioen Hans Jansen nam domweg te veel risico’s en zag zijn omsingeling mislukken. Dat kwam hem op een hardhandige nederlaag te staan. Boudewijn Derkx leek lange tijd de onderliggende partij in zijn duel tegen Meijer, maar in de beslissende fase kwam hij sterk terug en besliste met een tactische wending de partij.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa