Roel Boomstra exponent nieuwe lichting topspelers Afdrukken
dinsdag 24 maart 2009
HUISSEN – Harm Wiersma was dertien toen hij in 1967 met een derde plaats achter de vier jaar oudere kampioen Ton Sijbrands en oud-wereldkampioen Piet Roozenburg debuteerde op het Nederlandse kampioenschap dammen. Roel Boomstra is zestien als hij volgende maand zijn opwachting mag maken tussen de nationale damelite.
Het toptalent uit Ter Apel is hét affiche op het Jansen Totaal Wonen NK Dammen 2009 dat van 8 tot en met 18 april in 't Koelhuis in Huissen wordt verspeeld. Boomstra mag samen met finalist en 'NOC*NSF high potential' Pim Meurs na het fameuze duo Sijbrands-Wiersma worden beschouwd als de aanvoerders van een nieuwe generatie topspelers die ons land eindelijk weer eens aan de wereldtitel moeten helpen.

De jongste NK-finalist reist de hele wereld rond - hij was vorig jaar ook present op de World Mind Games in Beijing - en heeft ondanks zijn leeftijd al een indrukwekkende erelijst. Een greep: veelvoudig nationaal, Europees en wereldkampioen bij de jeugd en - net als de thans 55-jarige Wiersma - in het bezit van de B-status van NOC*NSF.

Technisch directeur van de KNDB Johan Krajenbrink: 'Hij kan diepe analyses maken met erg veel varianten en gigantisch veel cijfertjes. Zijn vroegere trainer Henk Stroetinga, zei lang geleden alweer tegen mij: "Je moet op Boomstra letten". Dat wordt zo vaak van een jeugdspeler gezegd maar nu is er eindelijk één waarbij het waar blijkt'.

Waar erkende cracks als Auke Scholma, Gérard Jansen, Jos Stokkel en Anton van Berkel in de halve finales bleven steken, wisten Jochem Zweerink en Martijn Vissers, net als Boomstra, voor het eerst naar het damwalhalla door te stoten. Ook Boudewijn Derkx, Sven Winkel en Jeroen van den Akker mogen zich nog tot de jonge garde rekenen. Vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen is er weer bij evenals de routiniers Hans Jansen, Wim van der Kooij en nestor Frits Luteijn. Daarnaast zijn de finalisten van vorig jaar van de partij, de eerste drie van vorig jaar: Ron Heusdens, Alexander Baljakin en Hein Meijer.
Het kampioenschap in Huissen gaat niet alleen om de nationale titel. De werelddambond (FMJD) heeft de Nederlandse Dambond (KNDB) laten weten dat het NK in Huissen ook geldt als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap dammen dat in november dit jaar in Brazilië wordt gehouden.

De 75-jarige Damvereniging VBI treedt voor de vijfde keer in haar geschiedenis op als gastheer. Het NK wordt behalve door Jansen Totaal Wonen ook financieel ondersteund door de gemeente Lingewaard en de KNDB. Als arbiter in Het Koelhuis fungeren Johan Haijtink die met ingang van 20 juni Haitze Meurs opvolgt als bondsvoorzitter en Anton Janssen uit het Gelderse Wamel.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa