Horde wolven in spoor Roel Boomstra Afdrukken
maandag 13 april 2009
Door Bert Dollekamp

Huissen -  Het NK dammen is ruim over de helft en nog steeds kan Roel Boomstra de jongste winnaar ooit worden. De 16-jarige scholier uit Emmen produceerde na zijn dubbelslag in de openingsrondes zes remises op rij, maar gaat nog steeds fier aan de leiding, met een horde hongerige wolven in zijn spoor.

Voor degenen die zich ongerust maken over Boomstra’s productiviteit: vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen heeft ruim twee jaar moeten wachten, voor hij na 21 remises gisteren eindelijk weer eens een NK partij won. Titelverdediger Ron Heusdens werd na een schitterend gambiet opzij geschoven, zodat Boomstra aan een strategische remise met zijn teamgenoot Hans Jansen genoeg had om weer alleen aan kop te komen.
Drievoudig nationaal kampioen Jansen had in zijn 25ste NK weliswaar al tweemaal gruwelijk verloren, maar nam op eerste paasdag bijna Kees Thijssen te grazen, zodat Boomstra wijselijk voor een overzichtelijke tactiek koos. Of dat wijsheid is moet worden afgewacht. Feit is dat Jansen in de avondronde opnieuw voor het avontuur koos en in het mes van Pim Meurs liep, een van Boomstra’s gevaarlijkste concurrenten.

Het is duidelijk dat de overwinningen in Huissen schaars zijn. Er staat niet alleen een nationale titel op het spel maar ook deelname aan het wereldkampioenschap, dit najaar in Brazilië. Heusdens en Thijssen hebben zich voor dat toernooi al geplaatst, maar nog zeker acht spelers verdringen zich om een plaatsje achter in het vliegtuig.

Naarmate het toernooi vordert zullen de achtervolgers meer risico nemen om het gaatje met Boomstra te dichten. De Emmenaar baalde dan ook stevig toen hij zondag een winstpositie tegen de boomlange Jochem Zweerink remise liet lopen. Volgens zijn coach tijdens dit NK, Rob Clerc, heeft hij echter genoeg mentale veerkracht om een dergelijke tik op te vangen. 'Roel weet precies wat hij wil en weet dat het elke partij opnieuw moet gebeuren, of je nu fraai gewonnen of knullig verloren hebt.'

Grootmeester Thijssen ziet de jongen ook ver komen. 'Hij is jong, maar speelt erg sterk en volwassen, daar kunnen heel wat routiniers een puntje aan zuigen.' Dat Boomstra nu echt bij de grote jongens hoort werd gisteravond duidelijk. In plaats van een manmoedige poging na zijn nederlaag tegen Thijssen de koppositie te heroveren boog grootmeester Heusdens deemoedig het hoofd en ruilde zonder blikken of blozen de schijven in het doosje.
Een grootmeesterremise heet dat in het jargon, ware het niet dat Roel Boomstra nog geen grootmeester is. Maar dat zal niet zo lang meer duren.
 
https://
https://

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa