Plus perikelen Afdrukken
donderdag 23 april 2009
Er is een debat ontstaan - tijdens en na de sluiting, op het 'world draughts forum ' en op andere plaatsen - over de plusremises als het criterium bij gelijk eindigen en de wijze waarop Ron Heusdens Alexander Baljakin de laatste een plusremise gaf. Beiden hebben zich inmiddels uitgelaten over de wijze waarop de plusremise tussen de twee tot stand kwam.
Lees meer...
 
Alexander Baljakin kampioen van Nederland Afdrukken

 

Alexander
Baljakin


Kampioen
van
Nederland
2009

 
Baljakin kampioen na hectische slotronde Afdrukken
zaterdag 18 april 2009
In de slotronde van het Nederlands damkampioenschap heeft Alexander Baljakin de titel weggekaapt voor de neus van titelverdediger Ron Heusdens. Beide spelers eindigden met hetzelfde aantal punten, maar het saldo van plus- en minremises was in het voordeel van Baljakin.
Lees meer...
 
ROEL!?! Afdrukken
zaterdag 18 april 2009
Roel Boomstra lijkt toe te gaan slaan! Hij staat inmiddels een schijf voor tegen Sven Winkel. Rob Clerc en anderen taxeren Roels stand als gewonnen.
Het duel tussen koploper Ron Heusdens en Hein Meijer is spannend zodat hier nog niet veel over te zeggen is. Bij remise van Ron Heusdens en winst van Roel staat de laatste een plusremise voor en is hij kampioen.
In geval Roel wint en Alexander Baljakin dit eveneens doet, eindigen Roel en Alexander gelijk en volgt vanmiddag nog een spectaculaire barrage. Hetzelfde scenario geldt voor Hein Meijer.
Kortom er kan zich hier in Huissen (als Ron niet van Hein wint, of als Hein en/of Alexander niet winnen) een enorme sensatie te voltrekken: een16 jarige debutant Nederlands kampioen (de jongste ooit, ook jonger dan Sijbrands en Wiersma) en direct geplaatst voor het wereldkampioenschap dit jaar in Brazilië.
 
Boomstra scoort gouden plus in damfinale Afdrukken
vrijdag 17 april 2009
Door Bert Dollekamp

Huissen - De 16 jarige Roel Boomstra uit Emmen is aan het laatste hoofstuk van een meeslepend NK debuut begonnen. De ontknoping en de titel ontbreken nog, maar nu al is zijn spannende jongensboek een thriller van de eerste orde. Na een gouden plusremise tegen Jeroen van den Akker zet Boomstra vandaag in een groep van vijf topdammers pal achter titelverdediger Ron Heusdens aan voor de beslissende jump.
Lees meer...
 
Zes kanshebbers op nationale damtitel Afdrukken
vrijdag 17 april 2009
In de voorlaatste ronde van het Nederlands damkampioenschap heeft koploper Ron Heusdens zijn leidende positie geconsolideerd door een remise tegen Hans Jansen. Op één punt van de titelverdediger volgen een vijftal spelers. De eerste zes hebben in de slotronde allemaal nog kans op de titel én het WK-ticket voor Brazilië.
Lees meer...
 
Damsimultaan in verzorgingshuis Sancta Maria Afdrukken
vrijdag 17 april 2009
Damvereniging VBI vond het een aardig idee om bij het 75-jarig jubileum en het NK dammen ook de oudere medemens in Huissen te betrekken. In het verzorgingshuis Sancta Maria werd een damsimultaan gegeven door twee leden van de damvereniging, Bart en Eef Leijser.
Lees meer...
 
Het zit Boomstra even niet mee Afdrukken
vrijdag 17 april 2009
Door Bert Dollekamp

Huissen – Met de finish in zicht is titelverdediger Ron Heusdens na een fortuinlijke winst op Jochem Zweerink spekkoper in het NK dammen. Alexander Baljakin waste Martijn Vissers de oren en leidt met een miniem plusje een groepje achtervolgers met Boudewijn Derkx, Sven Winkel en Emmenaar Roel Boomstra, die voor het eerst in zijn carrière geen koploper in het NK is.
Lees meer...
 
Titelverdediger alleen aan kop Afdrukken
donderdag 16 april 2009
In de elfde ronde van het Nederlands damkampioenschap heeft titelverdediger Ron Heusdens alleen de leiding genomen. Door een overwinning tegen debutant Jochem Zweerink kwam Schiedammer Heusdens op een plus drie score.
Lees meer...
 
Damcowboy Martijn Vissers Afdrukken
donderdag 16 april 2009
Debutant Martijn Vissers vindt het allemaal prachtig. 'Ik geniet met volle teugen', zei hij, bij de demonstraties gevraagd naar zijn ervaringen als debutant. 'Nog niet zo lang geleden ging ik kijken naar mijn ex-clubgenoot Gérard Jansen. Nu komt hij naar mij kijken.'
Lees meer...
 
Roel Boomstra gaat voluit in zinderende finale Afdrukken
donderdag 16 april 2009
Door Bert Dollekamp

Zeven dammers op een kluitje strijden de komende dagen om de 92ste nationale titel. Onder hen debutant Roel Boomstra uit Emmen, die nu al tien ronden van geen wijken weet en tegen grootmeester Hein Meijer een adembenemende winstpoging ondernam.
Lees meer...
 
Mooie remises zijn ook mooi Afdrukken
woensdag 15 april 2009
De schoonheid van het damspel is voor de kenners niet afhankelijk van het winstpercentage. In de tiende ronde van het Nederlands damkampioenschap eindigden alle partijen in remise en toch viel er veel te genieten.
Lees meer...
 
Nieuwe analyses Guntis Valneris Afdrukken
woensdag 15 april 2009
Ook analyticus Guntis Valneris was een druk bezet man tijdens de Paasdagen: bezig met simultaans en demonstraties. Eindelijk heeft hij nu ook weer tijd voor wat analysewerk. Na de derde en de vierde ronde heeft hij nu ook de vijfde en zesde ronde bekeken.
Zie analyse.
 
Peloton dammers achterhaalt Roel Boomstra Afdrukken
woensdag 15 april 2009
Door Bert Dollekamp

Huissen –  Vier ronden voor de finish van het NK dammen is het grote peloton neergestreken op Roel Boomstra. Zelf speelde de debutant remise met de nestor van het toernooi Frits Luteijn, waardoor Boudewijn Derkx, Sven Winkel en titelverdediger Ron Heusdens langszij konden komen. De grootmeesters Hein Meijer, Kees Thijssen en Alexander Baljakin volgen op slechts een punt, zodat op de afloop van dit spannendste NK in jaren geen peil is te trekken.
Lees meer...
 
Vier koplopers bij NK dammen Afdrukken
dinsdag 14 april 2009
De negende ronde van het Nederlands damkampioenschap was de productiefste ronde van het toernooi tot nu toe. Koploper Roel Boomstra, die in een theoretische variant in sneltreinvaart remiseerde tegen Luteijn, kreeg gezelschap van titelverdediger Ron Heusdens, Sven Winkel en Boudewijn Derkx.
Lees meer...
 
Horde wolven in spoor Roel Boomstra Afdrukken
maandag 13 april 2009
Door Bert Dollekamp

Huissen -  Het NK dammen is ruim over de helft en nog steeds kan Roel Boomstra de jongste winnaar ooit worden. De 16-jarige scholier uit Emmen produceerde na zijn dubbelslag in de openingsrondes zes remises op rij, maar gaat nog steeds fier aan de leiding, met een horde hongerige wolven in zijn spoor.
Lees meer...
 
Roel Boomstra weer alleen aan de leiding Afdrukken
maandag 13 april 2009
Na het zware Paasweekeinde staat de jonge held Roel Boomstra weer alleen aan kop. De 21-jarige Pim Meurs heeft zich in de achtste ronde gevoegd bij de achtervolgers van Roel Boomstra. De koploper speelde remise tegen titelverdediger Ron Heusdens. Ook Alexander Baljakin wist aansluiting te vinden.
Lees meer...
 
Dammen bij Jansen Totaal Wonen Afdrukken
maandag 13 april 2009
Jansen Totaal Wonen is de hoofdsponsor van het NK Dammen. Daarom wilde de jubilerende Damvereniging VBI graag een damactiviteit organiseren bij de Huissense meubelgigant. Tweede Paasdag is een drukke winkeldag en dat leek dus het meest geschikte tijdstip.

Door de vereniging werden twee coryfeeën ingezet. Guntis Valneris en Gérard Jansen waren bereid gevonden om hun medewerking te verlenen. Voor de bezoekers was er de mogelijkheid aan een 'potje vechten tegen de paashaas' mee te doen. Daarbij krijgt de bezoeker vijf minuten speeltijd en Gérard respectievelijk Guntis één minuut. Wie door de klok gaat verliest en een wedstrijd wordt ook verloren als alle schijven van het bord van hun tegenstander verdwenen zijn.
Ook gaven de beide grootmeesters korte damlessen aan de kinderen die even door hun ouders werden achtergelaten terwijl zij de winkel bezochten. Voor een geplande simultaan bleek minder belangstelling. Niettemin mochten een vijftiental bezoekers cadeaubonnen in ontvangst nemen die door Jansen Totaal Wonen beschikbaar werden gesteld en die verzilverd konden worden bij De Kookhemel, ook een onderdeel van het bedrijf.

  

 
Kees Thijssen breekt remiseban Afdrukken
maandag 13 april 2009
Vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen heeft in de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap zijn remiseban gebroken. De 33-jarige Amsterdammer had in het NK 21 (!) achtereenvolgende partijen remise gespeeld.
Lees meer...
 
Eerste analyses van Guntis Valneris Afdrukken
maandag 13 april 2009
Guntis Valneris heeft inmiddels zijn eerste analyses en annotaties gereed.
Hij heeft de derde en vierde ronde bekeken.

Zie analyse
 
Winstkansen niet besteed aan topdammers Afdrukken
zondag 12 april 2009
Vijfvoudig kampioen van Nederland Kees Thijssen merkte tijdens de explicaties van de ronde van gisteren nog maar eens op dat de remisemarge in het dammen naar zijn mening te groot is. Een toeschouwer wierp tegen dat dat wellicht juist mag zijn, maar dat er ook veel kansen gemist worden.
Lees meer...
 
Uitstel? Afstel? Een nul uitdelen? Afdrukken
zondag 12 april 2009
Ziek, zwak en misselijk. Het is van alle tijden en het komt ook in alle sporten voor, zo ook in de damsport. Maar toen vanmorgen Boudewijn Derkx bij aanvang van zijn partij tegen Pim Meurs aangaf niet te kunnen spelen, zat de wedstrijdleiding met de handen in het haar.
Lees meer...
 
Derkx - Meurs begint om 16.00 uur Afdrukken
zondag 12 april 2009
Na overleg met de betrokkenen heeft wedstrijdleider Gert van Willigen de partij Boudewijn Derkx - Pim Meurs vastgesteld om 16.00 uur vandaag.
 
Partij Derkx - Meurs uitgesteld Afdrukken
zondag 12 april 2009
Boudewijn Derkx heeft zich ziek gemeld. De partij Boudewijn Derkx - Pim Meurs is daarom uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de partij wordt gespeeld.
 
Spannende ronde, weinig winstpartijen Afdrukken
zaterdag 11 april 2009
In de vijfde ronde van het Nederlands damkampioenschap kwam geen van de titelkandidaten tot winst. Koploper Roel Boomstra kwam niet verder dan remise tegen Boudewijn Derkx. Medekoploper en titelverdediger Ron Heusdens speelde de partij van de dag tegen Alexander Baljakin.
Lees meer...
 
Wim van der Kooij als enige naar winst Afdrukken
vrijdag 10 april 2009
De vierde ronde van het Nederlands damkampioenschap was de tweede ronde op Goede Vrijdag. Het was te merken dat de ochtendzitting de spelers niet in de koude kleren was gaan zitten. De helden waren vermoeid.
Lees meer...
 
Twee partijen op een dag, ja en nee... Afdrukken
vrijdag 10 april 2009
Een hoogst enkele keer worden op een damtoernooi twee partijen op één dag gespeeld. Een dampartij op topniveau duurt gemiddeld vier tot zes uur. Twee partijen op één dag, acht tot twaalf uur, is dus wel wat veel van het goede.
Lees meer...
 
Heusdens achterhaalt koploper Boomstra Afdrukken
vrijdag 10 april 2009
Roel Boomstra heeft zijn positie in de derde ronde van het Nederlands damkampioenschap op stijlvolle wijze geconsolideerd. De aanval van vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen sloeg de 16-jarige debutant met verve af.
Lees meer...
 
Boomstra alleen op kop in NK dammen Afdrukken
donderdag 09 april 2009
Debutant Roel Boomstra blijft verbazen bij het Nederlands kampioenschap. De 16-jarige scholier uit Emmen won ook zijn tweede partij, nu ten koste van Wim van der Kooij. Het feit dat Boomstra won was niet zo verrassend, maar de manier waarop was meer dan indrukwekkend.
Lees meer...
 
Uitzending gemist? Afdrukken
donderdag 09 april 2009

Uitzending Langs de Lijn van 8 april

Uitzending Studio Sport van 8 april

 
Droomstart Roel Boomstra Afdrukken
woensdag 08 april 2009
Het 92e damkampioenschap van Nederland is op sensationele wijze van start gegaan. De openingsronde in het Huissense Koelhuis was nog maar net begonnen toen de 16-jarige debutant Roel Boomstra een daverende slagzet uitvoerde tegen titelkandidaat Alexander Baljakin.
Lees meer...
 
Jansen Totaal Wonen NK van start Afdrukken
woensdag 08 april 2009
Onder belangstelling van Studio Sport en Langs de Lijn ging het Jansen Totaal Wonen NK dammen van start. Voor de gemiddelde toeschouwer is dit een hoogst ongebruikelijke openingszin voor een artikel in de damsport.
Lees meer...
 
Ondertekening convenant Afdrukken
woensdag 08 april 2009
Bij de opening van het NK is een convenant ondertekend door Jeroen van den Akker en Sven Winkel namens de Nederlandse topdammers en Haitze Meurs en Gert van Willigen namens het KNDB-bestuur.
Lees meer...
 
Elektronische borden tijdens NK Afdrukken
woensdag 08 april 2009
Na diverse tests zijn de e-borden gearriveerd in Huissen. De partijen zijn dus ook live via deze borden te volgen.
Ga naar Livedraughts
 
Historisch convenant op komst Afdrukken
zaterdag 04 april 2009
Tijdens de opening van het NK dammen in Huissen op woensdag 8 april zal om 11.00 uur een historisch convenant tussen voormalig jeugdwereldkampioen Jeroen van den Akker namens de topspelers en het KNDB-bestuur worden getekend. Daarna zal in 't Koelhuis in Huissen de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap beginnen waarin de zestienjarige Roel Boomstra de jongste debutant sinds Ton Sijbrands en Harm Wiersma is en volgens kenners eindigt de vergelijking daar niet...
 
Roel Boomstra exponent nieuwe lichting topspelers Afdrukken
dinsdag 24 maart 2009
HUISSEN – Harm Wiersma was dertien toen hij in 1967 met een derde plaats achter de vier jaar oudere kampioen Ton Sijbrands en oud-wereldkampioen Piet Roozenburg debuteerde op het Nederlandse kampioenschap dammen. Roel Boomstra is zestien als hij volgende maand zijn opwachting mag maken tussen de nationale damelite.
Lees meer...
 
NK toch kwalificatietoernooi WK Afdrukken
woensdag 18 maart 2009
Deze week ontving de KNDB het heugelijke nieuws van de FMJD bij monde van 'Executive Vice President' Harry Otten dat via het NK in Huissen toch nog een plaats voor het WK te verdienen is.
Lees meer...
 
NK 2009 in Huissen Afdrukken
zaterdag 14 maart 2009

Jansen Totaal Wonen is de hoofdsponsor

logo nk 2009
Damvereniging VBI viert in 2009 haar 75-jarig jubileum. In verband daarmee worden een aantal feestelijkheden en activiteiten georganiseerd. Het hoogtepunt daarvan is de organisatie van het Nederlands Kampioenschap dammen individueel.
Het belangrijkste damtoernooi van Nederland wordt gehouden van 8 tot 18 april 2009. De locatie is 't Koelhuis in Huissen.

 

Lees meer...
 

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa