Jochem Zweerink Afdrukken
Naam: Jochem Zweerink
Nederlandse rating: 1364
Geboortedatum: 21-7-1987
Speelt voor: Dammers uit Oost
Titels: cMN
Woonplaats:Tilburg

Debutant. Wellicht de grootste surprise in de finale. Jochem is ook de ‘grootste’ dammer. Hij is op vele gebieden actief, o.a. in de jeugdcommissie van de bond. Ook actief trainingsdeelnemer bij CAT (Centrale Aspiranten Training) en CJT (Centrale Junioren Training) en thans bij de CTG (Centrale Talenten Groep) en de NST (Nationale Subtop Training).
 
Martijn Vissers Afdrukken

Naam: Martijn Vissers
Nederlandse rating: 1369
Geboortedatum: 12-7-1973
Speelt voor: Zoranet Zwolle
Titels: cMN/MF
Woonplaats: Zwolle

Debutant. Begon op 9-jarige leeftijd op de succesvolle jeugddamclub DW Paasbos uit Nijkerk. Werd in 1990 Nederlands kampioen junioren. Topklasseringen in diverse internationale toernooien. Zijn vereniging Zoranet Zwolle viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Kan hij voor een passend cadeau zorgen?

 
Wim van der Kooij Afdrukken
Naam: Wim van der Kooij
Nederlandse rating: 1370
Geboortedatum: 15-2-1954
Speelt voor: Heijmans Excelsior
Titels: MN/MF
Woonplaats: Den Bosch
 
Zevende NK deelname sinds 1981. Al geruime tijd speler/trainer van zijn vereniging die dit jaar promotie naar de ereklasse bewerkstelligde. Geldt als een theorie-kenner en publiceerde in de niet meer bestaande tijdschriften ‘Dammen’ en ‘Damnieuws’. Werkte met Wiersma en Scholma aan de boekenserie ‘Dammen in opbouw’. Trok in de vorige finale de aandacht met zijn voorliefde voor de Keller-variant.
 
Frits Luteijn Afdrukken

Naam: Frits Luteijn
Nederlandse rating: 1403
Geboortedatum: 6-12-1953
Speelt voor: Van Stigt Thans
Titels: MN/MF
Woonplaats: Dordrecht

Vierde NK deelname. Behalve als speler op vele fronten actief. Roemrijk publicist met enkele boeken op zijn naam, maar ook voorzitter van Van Stigt Thans en penningmeester van de werelddambond (‘ ruim 100 jaar bestuurservaring’). Ooit wereldkampioen correspondentiedammen. Zegt zelf: “ Nog steeds ben ik de oudste en zwakste deelnemer en dat hoop ik nog jaren vol te houden.”

 
Sven Winkel Afdrukken

Naam: Sven Winkel
Nederlandse rating: 1434
Geboortedatum: 12-10-1981
Speelt voor: Van Stigt Thans
Titels: MN/MI
Woonplaats: Arnhem

De recent afgestudeerde neuropsycholoog debuteerde in 2002 op het Nederlands Kampioenschap en doet dit jaar voor de zesde maal mee aan de finale. In 2007 behaalde hij een tweede plaats in het internationale toernooi van Nijmegen en werd gedeeld derde in het Bijlmertoernooi. Met Witte van Moort behaalde hij in 2002 het landskampioenschap en in 2008 veroverde hij met Van Stigt Thans de titel. Sven gaat voor een podiumplaats.

 
Roel Boomstra Afdrukken

Naam: Roel Boomstra
Nederlandse rating: 1436
Geboortedatum: 9-3-1993
Speelt voor: Hijken DTC
Titels: MN/MI
Woonplaats: Emmen

Debutant. Net als Meurs één van de grote beloften in de damwereld. Verreweg de jongste NK deelnemer met zijn 16 jaar. Slechts twee spelers debuteerden op jongere leeftijd in de nationale finale (Wiersma:13 jaar en Sijbrands 15 jaar). Roel werd achtereenvolgens Nederlands kampioen pupillen, aspiranten en junioren (2008). In 2007 werd hij wereldkampioen aspiranten. Behaalde in 2007 zijn eerste GMI-norm.

 
Pim Meurs Afdrukken
Naam: Pim Meurs
Nederlandse rating: 1443
Geboortedatum: 23-1-1988
Speelt voor: Damvereniging VBI
Titels: MN/MI
Woonplaats: Culemborg

Geldt als één van de meest veelbelovende talenten in de damwereld, hetgeen o.a. tot uiting komt in zijn HP (High-Potential)-status. Was wereldkampioen junioren in 2006. Debuteerde vorig jaar op het NK met een zesde plaats. Seizoen 2007-2008 topscorer ereklasse. Eindigde vorige maand met hetzelfde puntenaantal als Thijssen in Berlijn, maar plaatste zich net niet voor het WK.
 
Boudewijn Derkx Afdrukken

Naam: Boudewijn Derkx
Nederlandse rating: 1444
Geboortedatum: 17-7-1986
Speelt voor: Witte van Moort
Titels: MN/MI
Woonplaats: Geldermalsen

Derde NK deelname op rij. Was bij zijn debuut in 2007 7e. In 2003 was Boudewijn wereldkampioen bij de junioren. Drie keer landskampioen met Meurs Denk en Zet.

Maakte indruk in het Bijlmer-toernooi 2008. Een onderschat talent. Wordt dit toernooi zijn definitieve doorbraak op het NK-podium?

 
Hein Meijer Afdrukken

Naam: Hein Meijer
Rating: 1448
Geboortedatum: 16-1-1961
Speelt voor: DC Apeldoorn
Titels: GMN/GMI
Woonplaats: Amsterdam

17e NK deelname. Zeer geroutineerde grootmeester die bekend staat om zijn degelijke aanvalsspel. Gooit altijd veel emotie in de strijd en is meestal nadrukkelijk fysiek  aanwezig. Is ook bekend door het maken van ‘lijstjes’, waarop de scalps van zijn tegenstanders staan. Wie staat er dit jaar op zijn lijstje?

 
Ron Heusdens Afdrukken

Naam: Ron Heusdens
Nederalandse rating: 1472
Geboortedatum: 14-5-1962
Speelt voor: Van Stigt Thans
Titels: GMN/GMI
Woonplaats: Schiedam

Titelverdediger. Speelt net als Thijssen zijn 15e NK en is net als die speler gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap. Het denksportfenomeen Heusdens, 11 keer winnaar van de denksporttriathlon, beleefde vorig NK zijn grootste succes. De nationale kampioen staat bekend om zijn ondernemende, attractieve speelstijl, waardoor hij meestal het kleinste aantal remises op zijn naam heeft. Gaat voor titelprolongatie.

 
Jeroen van den Akker Afdrukken

Naam: Jeroen van den Akker
Nederlandse rating: 1479
Geboortedatum: 15-8-1980
Speelt voor: Van Stigt Thans
Titels: MN/GMI
Woonplaats: Amsterdam

Deze succesvolle onderzoeker voor de Nederlandse Hartstichting in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam was op jonge leeftijd al succesvol op het dambord. In 1995 was hij wereldkampioen bij de aspiranten en vier jaar later werd hij Europees kampioen junioren. Hij neemt voor de negende keer deel aan het NK met als beste prestatie een derde plek in 2007.
Gevaarlijke outsider voor de titel.

 
Hans Jansen Afdrukken
Naam: Hans Jansen
Nederlandse rating: 1495
Geboortedatum: 5-5-1956
Speelt voor: Hijken DTC
Titels: GMN/GMI
Woonplaats: Amsterdam

Na een afwezigheid van twee jaar is Hans gelukkig weer terug. Voor hem is het een jubileumjaar, omdat dit zijn 25e(!) NK-deelname is. Speler met veruit de meeste NK- ervaring. Drie keer werd hij nationaal kampioen. Nog meer dan door zijn resultaten maakt hij indruk met zijn originele, onnavolgbare speelstijl. Mede daarom vrijwel altijd de smaakmaker van het toernooi. Hans is back.
 
Kees Thijssen Afdrukken

Naam: Kees Thijssen
Nederlandse rating: 1512
Geboortedatum: 24-8-1975
Speelt voor: DC Apeldoorn
Titels: GMN/GMI
Woonplaats: Amsterdam

Neemt al voor de vijftiende keer deel aan het NK. In de periode 2003-2007 werd Kees vijf keer op rij nationaal kampioen. Op de WK’s van 2003 en 2005 werd hij zesde. Samen met Ron Heusdens is hij al zeker van deelname aan het wereldkampioenschap dit najaar in Brazilië. Vorige maand werd hij in Berlijn in het kwalificatietoernooi daarvoor tweede. Hij zal dit toernooi willen bewijzen dat zijn lage klassering in het vorige NK een ongelukje was.

 
Alexander Baljakin Afdrukken

Naam: Alexander Baljakin
Nederlandse rating: 1532
Geboortedatum: 8-4-1961
Speelt voor: Damvereniging VBI
Titels: GMN/GMI
Woonplaats: Arnhem

Neemt voor de zesde keer op rij deel aan het NK. Zowel in 2004 als vorig jaar was Alexander tweede. Won in de periode 1995-1996 matches van Wiersma, Ba en Schwarzman. Op het WK 2005 derde. Deze erkende wereldtopper en oud-wereldkampioen junioren (1980) staat bekend  om zijn ‘schone’ speelstijl. Heeft niet voor niets de hoogste rating van alle deelnemers. Des te verbazingwekkender is het dat hij nog nooit Nederlands kampioen is geweest. Gaat het hem ‘op eigen grond’ dit jaar lukken?

 

Jansen Totaal Wonen

Lingewaard

KNDB

VBI

Agipa